Migrarea in cloud – costuri crescute pentru anumite servicii

Trimite link-ul acestui articol

Migrare către cloud a reprezentat o revoluție în domeniul IT, transformând radical acest sector în ultimul deceniu. În prezent, cele mai avansate companii fac un pas semnificativ înainte, adoptând strategii hibride complexe. Aceste strategii sunt esențiale pentru susținerea inițiativelor critice în domeniul științei datelor și pentru repatrierea anumitor sarcini de lucru din cloud înapoi în sistemele interne. Companiile care nu au demarat încă acest proces se confruntă cu riscul de a rămâne în urmă.

Evoluția migrării în Cloud

Acum un deceniu, cloud-ul era predominant un teren de joacă pentru startup-uri inovatoare, care nu dispuneau de resursele necesare pentru a dezvolta și menține o infrastructură fizică proprie. De asemenea, era ales de companiile care căutau să-și transfere serviciile de colaborare într-o infrastructură gestionată de la distanță. Serviciile cloud publice, împreună cu accesul la capital ieftin într-o economie cu dobânzi reduse, au permis acestor entități să servească un număr crescând de utilizatori cu costuri relativ scăzute. Această dinamică a favorizat expansiunea rapidă a companiilor native în cloud, precum Uber sau Airbnb.

În deceniul următor, migrarea către cloud a devenit un fenomen de masă pentru companii, datorită reducerii costurilor și stimulării inovației. Această schimbare de paradigmă a fost urmată de numeroase companii care au adoptat strategii orientate „cloud-first” și au transferat infrastructurile lor la furnizori de servicii cloud.

Limitările strategiilor bazate pe Cloud

Cu toate acestea, strategiile orientate strict spre cloud încep să-și arate limitele. În multe cazuri, rentabilitatea investițiilor începe să scadă, determinând o reconsiderare a abordării față de cloud. Adoptarea pe scară largă a cloud-ului a adus noi provocări: costuri care cresc necontrolat, complexitate crescândă și dependența de anumiți furnizori. Această tendință este cunoscută sub numele de „extinderea cloud-ului”.

Creșterea exponențială a sarcinilor de lucru în cloud a condus la o creștere alarmantă a costurilor asociate serviciilor cloud. Companiile operează acum sarcini de calcul esențiale și volume imense de date în cloud, fără a mai menționa programele avansate de învățare automată (ML), inteligență artificială (AI) și învățare profundă, care necesită resurse hardware și software considerabile.

Costurile continuă să crească, fără un plafon vizibil. De fapt, unele companii cheltuiesc acum de două ori mai mult pe servicii cloud decât înainte de migrarea sarcinilor de lucru din sistemele lor interne. Nvidia, de exemplu, estimează că repatrierea sarcinilor de lucru mari și specializate de AI și ML înapoi la sediul central poate genera economii de până la 30%.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top